Open - Close
Biografi

Mikael Ekholm kommer från Karlskrona och växte upp i en musikintresserad familj. Orkestern Ankarspelet på musikskolan och det dagliga spelet på flöjt och piano i hemmet präglade honom starkt. Efter värnplikt i Arméns Musikpluton 1990 så flyttade han till Göteborg och började läsa på Chalmers Tekniska Högskola till civilingenjör. Där tog flöjtövandet fart på allvar mellan alla tekniktentor och han var aktiv i Chalmerskören.


Sabbatsår på Ingesunds folkhögskola 1994 ledde till Musikhögskolan i Malmö och musikerlinjen på klassisk tvärflöjt. Huvudlärare var Anders Ljungar-Chapelon och Sven-Olof Johansson från Helsingborg Symfoniorkester. Efter två år i Malmö blev det Chalmers igen och fokus på akustikstudier. Examensarbetet handlade om jämförelse mellan datorsimulering av akustiken i Örgryte nya kyrka och en skalmodell i trä samt akustiska mätningar i själva kyrkan. Handledare var professor Mendel Kleiner samt doktor Bengt-Inge Dalenbäck. Dalenbäck är konstruktör av simuleringsprogrammet CATT-Acoustic som används på många akustikföretag världen över.


Väl tillbaka på Musikhögskolan blev det mer intresse för andra genrer och improvisation. I examenskonserten 2001 spelades barock, romantik, moderna klassisk musik och även en avdelning med rockband och låtar av bl.a Jethro Tull och Judas Priest med effektboxar och distad flöjt.


Sedan examen 2001 har Mikael frilansat som konsertflöjtist och orkesterflöjtist i bl.a. Brandkårens Orkester och Helsingborgs Symfoniorkester. Han spelar mycket kammarmusik i olika sättningar och är aktiv i Lyckå Kammarmusikfestival. I Coverbandet DNK spelar han gitarr, flöjt, keyboard och sjunger lead. Ibland ges clinics och workshops om användandet av effektboxar i  tvärflöjtspel, senast på Rums flöjtspelardag i Vara konserthus i januari 2011. Att blanda olika musikstilar och gärna använda stämsång ligger Mikael varmt om hjärtat, även i klassiska ensembler.


Företaget Ekholm Musik & Akustik startades 2007 med egen studio och akustikrådgivning. Verksamheten utökades från januari 2011 med uthyrning av replokaler. Planen är att utveckla verksamheten på Jörgen Kocksgatan till en stimulerande och spännande mötesplats för olika musiker, låtskrivare och band.

 

.